Adriai-tenger
Franciaország
Görögország
Attika
 Lavrion (Athén) 
 Alimos (Athén) 
A görög vitorlás szezon
Horvátország
Karib-térség
Olaszország
Spanyolország
Svédország
Szlovénia
Törökország
Tanfolyamtúrák
Oktatás
Holdnaptár
Főoldal
Hírek-Akciók 
Üdülés
Élményhajózás
Egyedi ajánlatkérés
Online szállásfoglalás
Online utasbiztosítás
     
 

Attika

(görögül: Attiki, jelentése partvidék) egyike Görögország 13 régiójának. Attikában van a görög főváros, Athén.
A régió az ország középső részében található, a Peloponnészoszi-félszigettől jórészt északra fekszik, de kiterjed Szalamisz, Aigina, Pórosz, Idra, Szpetszész, Küthéra és Antiküthéra szigeteire.
Területe 3808 négyzetkilométer, lakossága 3,84 millió ember (2005), akiknek több, mint 95%-a Athénban és nagyvárosi övezetében lakik.
Már az újkőkor óta lakott volt, a sík vidékek termékenysége és a pireuszi természetes kikötőhely közelsége miatt. Mai jelentőségét elsősorban az Athén és Szunion között húzódó kellemes tengerparti nyaralósáv adja. Ezt a részt Attikai Riviérának vagy Apollón partnak is nevezik. Ma már az üdülőövezet a Marathóntól délre fekvő partokat is meghódította.
Attikát elsősorban akkor érdemes felkeresnünk, ha egy sima tengerparti nyaralásnál kicsit többre vágyunk, elérhető közelségben van innen, ugyanis mind Athén városa, a Peloponnészoszi félsziget látnivalói, az Athén környéki szigetek, de Attika területén is találhatunk néhány jelentősebb kultikus helyet.

-Korinthos város a Saroniki-öbölben. A nyáron jellemző meltemi itt ÉK-i irányú, egy darabig szembe fúj.
-Szunion-fok (Posszeidón híres szentélye a tenger feletti meredélyen) az Attikai-félsziget déli csücskén, Athéntól 60km-re, a szél is váratlan erősséggel csap le a fok mögött.
-Aegina, a Saroniki-öböl legnagyobb szigete, a pisztácia termőföldje, kiváló konyhával. Érdemes robogóval bejárni a szigetet.
-Methana metángázos gyógyfürdője (mely a mozgásszervi panaszokra kiváló) jegyet sem kell váltani, a kikötőben is a gyógyvíz (szaga) terjeng.
-Poros-sziget Poros városkája festői dombot foglal el, szűk hajózási csatornában. Ezen átjutva a félszigetet kerülve eljuthatunk,
-Hydra szigetére. Kis öblöt fognak itt közre a házak. Kikötőhelyeinek szűkössége miatt igen problémás a helyfoglalás és a horgonyzás.

-Eleuszisz (Déméter legjelentősebb kultuszhelyének maradványai). A monda szerint Déméter itt perelte vissza lányát, Perszephonét Hádésztól az alvilág urától, hogy aztán az évenként megújuló természet szimbólumaiként ünnepelhessék itt őket az emberek.
-Daphni kolostoregyüttese már a keresztény hit egyik fontos emlékhelye. Az ókori Apollón templom helyén már 1080-ban keresztény templom épült, melyet a XX. század közepén teljesen restaurálták, az épület mai - rosszabb - állapota az 1981-es földrengés következménye. A helyet érdemes felkeresni nemcsak a mozaikképek, hanem a júliustól szeptemberig évente itt rendezett borfesztivál miatt is.
-a marathoni síkság az egyik legismertebb ókori csata színhelye, i.e. 490-ben itt zajlott az első nagy csata a görögök és a perzsák között, amely a görögök győzelmével (és az erről hírt adó híres marathoni futással) zárult. Az egykori csata színhelyén, nem messze a hadszíntértől ma is látható az athéniak sírhalma, mellette a sírsztélé másolatával (az eredeti Athénban van). A sírhalom tetejéről beláthatjuk az egész ókori hadszínteret.

Athén marinái a városon túl találhatók, de már Pireusban is épül marina. Az innenső nyugodtabb vizek még az Athén környéki szigeteket rejtik, 1 hetes családi túra alatt is kényelmesen bejárható távolságokkal.

 
 
 Iroda: 1012-Budapest, Lovas út 19. (térkép)   -  Email: info@windguru.hu  -  Tel: +36/1/450-0072  -  Fax: +36/1/450-0075  -  WebDesign by ESS