Adriai-tenger
Franciaország
Bretagne (Brittany)
 Arzon 
Görögország
Horvátország
Karib-térség
Olaszország
Spanyolország
Svédország
Szlovénia
Törökország
Tanfolyamtúrák
Oktatás
Holdnaptár
Főoldal
Hírek-Akciók 
Üdülés
Élményhajózás
Egyedi ajánlatkérés
Online szállásfoglalás
Online utasbiztosítás
     
 

Bretagne (Brittany)

Az Atlanti-óceán Bretagne déli részén is kínál kedvező lehetőségeket a chartervitorlázás iránt érdeklődőknek. A Benodet-től a Quiberon-fészigetig terjedő 60 tengeri mérföld hosszú partvidék, illetve a Quiberon és Ile d'Yeu közti 50 tengeri mérföldnyi szakasz igazán vonzó a vitorlázás szerelmeseinek, idilli öblök, szigetek és festői kikötővárosok tarkítják a vidéket. A folyók, ahogy átvágják a hegyvidéki tájat, különösen lenyűgözőek és sok mérföldet lehet vitorlázni rajtuk felfelé, a szárazföld belseje felé. Néhány ilyen parti folyó: Odet, Belon, Blavet és a Loire. Érdemes megállni az ókori kikötővárosokban Audierne és Quimper mólóinál is.
Ile de Groix és a Glénan-szigetcsoport ad otthont a leghíresebb vitorlás iskolának - Les Glénans.
Quiberon a félsziget délkeleti részén fekszik, ami egy homokdűnékkel teli keskeny földnyelvvel kapcsolódik a szárazföldhöz. A táj itt rendkívül változatos, mondhatnánk extrém. Hűen tükrözi a Bretagne táj zord szépségét. Quiberon és a Vilaine folyó torkolata között található a Baie de Quiberon (Quiberon-öböl). Az öböl természetesen védett csak a keleti oldala nyitott, északi részét a Morbihani-öböl határolja, délen a szigetek és zátonyok. Ezen a területen találhatók: Port Crouesty, Port Haliguen és a Port de La Trinité sur Mer kikötők. Bármelyik kiváló kiindulási pont a legnagyobb Breton sziget, a Belle-Ile felfedezésére.
Belle-Ile szigete természeti szépségeit tekintve sokszínű. Homokos strandok, festői falvak, parti sziklák és szokatlan képződmények egyaránt megtalálhatók. Ilyen a Grotte de l'Apothicairerie. Kiváló vitorlázó terep a Morbihani-öböl, jó néhány napnyi felfedezni való terület rejlik benne. Gazdag beltenger festői látnivalókkal, jól védett kikötőkkel. A csalóka, alattomos áramlatok ellenére nagy vonzerővel bír a vitorlázók körében.
Ez a terület a teljes francia atlanti-óceáni parton az átlagnál jobb jachtcharter infrastruktúrával rendelkezik. A marinák és portok kiváló szolgáltatást nyújtanak, és ritkán több mint 20 tengeri mérföldnyi távolságra találhatók egymástól. A kikötés víz- és áramvételi lehetőséggel felszerelt pontonokon lehetséges, kikötésnél az árapály változását figyelembe kell venni. A másik váratlan változás az időjárás lehet, de ha hirtelen jön a rossz idő, menedéket gyorsan lehet találni. Bretagne déli partján, Vannes és Benodet között vannak a charter bázisok. Felszerelt marinák találhatók: Crouesty Port, La Tininté sur Mer, Port Haliguen, Port du Port de Commerce de Kernevel és Lorient. A marinákon kívül sok kis halászkikötőt is találhatunk, amelyek kiváló lehetőséget biztosítanak a horgonyzásra. A hajózási szezon Bretagne partjainál májustól szeptemberig tart. Főszezon a július és az augusztus. Az időjárás a térségben gyakran jobb, mint azt gondolnánk. A Golf-áramlatnak köszönhetően a víz és a levegő még télen sem hűl le igazán, ám ugyanezért, az óceáni éghajlatnak köszönhetően nyáron sincs forróság, és olykor egy-egy zápor is könnyen előfordulhat. A hajózási szezon idején általában békés vizekre, de különösen erős áramlatokra lehet számítani. A nyugodt szél többnyire észak-nyugati, sebessége körülbelül 1-4 Beaufort között váltakozik. Tavasszal inkább változó nyugati szelekre lehet számítani, akár 6 Bft erősséggel is. A déli vagy délnyugati szél igazán ritka. Az árapály tartományok viszont egyedülálló élményben részesítik az ezen a partszakaszon hajózókat: mértéke 5-6 méter között változik, az árapály keltette áramlás pedig a Morbihani-öbölben helyenként eléri a 6 csomós, sőt egy helyen a 9 csomós sebességet is.

 
 
 Iroda: 1012-Budapest, Lovas út 19. (térkép)   -  Email: info@windguru.hu  -  Tel: +36/1/450-0072  -  Fax: +36/1/450-0075  -  WebDesign by ESS