Adriai-tenger
Franciaország
Görögország
Horvátország
Isztria
Kvarner
Dalmácia-Dél
Dalmácia-Észak
Dalmácia-Közép
 Kastela 
 Primosten 
 Trogir   
 Split 
 Rogoznica 
 Krvavica(B.Voda) 
 Rogac 
Karib-térség
Olaszország
Spanyolország
Svédország
Szlovénia
Törökország
Tanfolyamtúrák
Oktatás
Holdnaptár
Főoldal
Hírek-Akciók 
Üdülés
Élményhajózás
Egyedi ajánlatkérés
Online szállásfoglalás
Online utasbiztosítás
     
 

Trogir

Trogir, ahogy Közép-Dalmáciában gyakorta előfordul, e kicsiny középkori város is egy sziget, Ciovo és a szárazföld találkozásánál, a Split-i öböl nyugati sarkában épült. Trogir a magyar üdülőközönség ismert kedvence. Strandjai, látványosságai és magyar vonatkozású emlékei miatt a 8500 lakosú Trogir mindenképp érdemes a figyelmünkre.
A "kis Velenceként" is emlegetett Trogir a középkori mediterrán kultúra valóságos emlékkönyve. Óvárosa, amely gazdag múltról tanúskodik, 1997 óta az UNESCO világörökség részéhez tartozik. A középkor művészetének szépsége, hangulata magával ragadja a városnézőt. Az óvárosi részt körülveszi a tenger, mely keleti és nyugati részre osztható, ám közös városfallal körülvett, így napjainkban is csak hajóval vagy hídon keresztül érhető el. Szemben vele található Ciovo sziget, amely a szárazföldről keskeny csatornán átívelő hídon közelíthető meg. Ez a festői kis városka az utóbbi évtizedekben sokat fejlődve, kimondottan változatos turisztikai kínálattal fogadja az idelátogatókat.
A régmúltban Trogir félsziget volt. A görögök idejében választották el a szárazföldtől egy csatornával, később a Római Birodalom része lett, Caesar idejében. A birodalom kettészakadása után, Bizánc, a Magyar Királyok, Velencei Köztársaság, a tatárok és persze a horvát királyok uralkodtak egymást váltogatva. A törökök, Napóleon, a Habsburg Birodalom és Jugoszlávia után, 1990-ben népszavazás után a független Horvátország része lett.

A város történelmi vonatkozásban több magyar emléket őriz. A tatárjárás idején IV. Béla királynak és családjának nyújtott menedéket, akkor még Trau néven. Reneszánsz palotái, szűk sikátorai, templomai valóban megigézik az idelátogatót. Az óvárosban sétálgatva érdemes felmászni a főtéren található katedrális Szent Lovro tornyába, a sok-sok lépcsőn túl meseszép kilátás tárul elénk a magasban.
A mediterrán hangulatú Trogir partján gyönyörű pálmafasor fogadja a tenger felől, vagyis a hajón érkező turistákat. Kikötésre, ahogy sok más helyen az adriai városkákban, itt is két lehetőség van: az óváros partfalánál, közvetlenül a pálmafasor és a középkori várfalak (Kamerlengo bástya) előtt, vagy a várossal szemben elhelyezkedő Ciovo szigetre épített ACI kikötőben. A leginkább megszállott hajós turisták számára adott a lehetőség a kikötő és a város közti mintegy száz métert kisebb méretű vízitaxikon megtenni. Kora estétől folyamatosan jönnek-mennek a kishajók a város fényeitől csillogó varázslatos hangulatú éjszakában.

ACI Marina Trogir Ciovo sziget északi oldalán, a trogiri híd és a Cubrijan-fok között, Trogir várossal szemben. A marinában 174 kikötőhely és 35 szárazhely. Minden horgonyzóhelyhez víz- és áramvételi lehetőség.

Ellátás és szolgáltatások:

 • recepció
 • pénzváltás
 • internet WLAN
 • étterem
 • vizesblokk (WC, zuhanyzó)
 • élelmiszerbolt
 • szervizműhely
 • daru (10 t)
 • töltőállomás (a marina nyugati részén)
 • parkoló


 • Nyitvatartás: egész évben

  43 30,8'N 16 15,2'E
  VHF CSATORNA (KANAL) 17

     
   
   
   
   
     
  Horvátország > Dalmácia-Közép > Trogir

  Az árlista feltöltés alatt!
   
   
   Iroda: 1012-Budapest, Lovas út 19. (térkép)   -  Email: info@windguru.hu  -  Tel: +36/1/450-0072  -  Fax: +36/1/450-0075  -  WebDesign by ESS