Olaszország
Olaszul Italia, hivatalosan (Repubblica Italiana) független ország Dél-Európában. Magába
foglalja a Pó folyó völgyét, az Appennin-félszigetet és a Földközi-tenger két legnagyobb
szigetét, Szicíliát és Szardíniát.
Az olaszok saját országukat lo Stivale-nak (Csizma), il Bel Paese-nak (Szépország) vagy la
Penisola-nak (Félsziget) hívják.
Olaszország számos jól ismert, befolyásos európai kultúra otthona volt (pl. etruszkok,
görögök, rómaiak). Fővárosa, Róma, történelmi világváros, a katolikus egyház bölcsője.
Itália egyesítése 1870 előtt több hercegségből (Firenze, Milánó, Pisa stb.) és köztársaságból
(pl. Velence, Genova, Amalfi) állt, e városállamok részvételével háborúk pusztítottak. Az
olasz monarchia és a két világháború alatt az állam rengeteg konfliktuson esett át, mielőtt
megalakult a mai létező Olasz Köztársaság, mely 20 régióra oszlik.
Az állam hivatalos fizetőeszköze az euró 2002. január 1. óta. A fizetőeszköz az olasz lírát
(ITL) váltotta fel.
Olaszország, mint vendégfogadó állam a 4. helyet foglalja el világviszonylatban, már több
évtizede a klasszikus turizmus célországa. Magyarországról kiépített utak vezetnek, hiszen a
kevesebb, mint 700 km-re fekvő északi üdülővárosok szinte végig autópályán érhetőek el 6-7
óra alatt. De Rimini sincsen 1000 km-nyire, ahol Európa legrégebbi demokráciája, a
csodálatos mini állam, San Marino is tárt karokkal várja a turistákat. Leglátogatottabb régiói
Veneto, Emilia-Romagna és Toszkána. Turisztikai vonzereje igen sokrétű, kulturális,
archeológiai, természeti látnivalók, illetve téli-nyári sport és vakációs lehetőségek teszik
attraktív célponttá.
Kellemes éghajlat, pompás tengerparti strandok, ahol a napernyők tarkán sorakoznak
végeláthatatlan sorban egészen a hullámok pereméig. Változatos természeti adottságok, az
olasz csizma szárát körülölelő tengerpart, az ország északi részén elterülő Alpok és az
országon végighúzódó Appennin-hegység. Különböző éghajlati területek, a hegyvidéki
éghajlattól egészen a majdnem szubtropikus klímáig Szicíliában. Gazdag kulturális
emlékekkel megáldott városok végeláthatatlan sora (Róma, Velence, Firenze,
Nápoly, Milano, Padova, Bologna, Pisa, Torino), mely városok nevének említése kapcsán
mindenkinek a világon ugyanaz jut az eszébe.
Továbbá a kontinens egyik legízletesebb konyhája, melynek ezerszínűsége földrajzi
helyzetéből és az éghajlati különbségekből adódik. Az egyetlen minden földrajzi egységre
jellemző étel, a tészta(pasta). Olaszországban gyárilag több száz félét készítenek (spagetti, makaróni,
lasagna, canelloni, tortellini, tagliatelle és a pizza). És folytathatjuk a felsorolást: a fagylalt
(gelato), a borok (Chianti, Marsala, Barolo) és vermutok (Cinzano, Martini, Campari), a jó
minőségű törkölypálinka (grappa), a balzsamecet, a pármai sonka, a gorgonzola és a
parmezán, a tenger gyümölcsei, az elmaradhatatlan olívaolaj, az erős espresso kávé és a
capuccino.
A romantikára csábító olasz dallamok, a divat, a stílus és az összetéveszthetetlen életérzés
hazája ez a: Dolce Vita!
Ez Olaszország.
|