Adriai-tenger
Franciaország
Görögország
Horvátország
Karib-térség
Olaszország
Spanyolország
Svédország
Stockholm
 Saltsjö-Duvnas 
Szlovénia
Törökország
Tanfolyamtúrák
Oktatás
Holdnaptár
Főoldal
Hírek-Akciók 
Üdülés
Élményhajózás
Egyedi ajánlatkérés
Online szállásfoglalás
Online utasbiztosítás
     
 
Svédország
Stockholm
Hajóbérlés  

Saltsjö-Duvnas

     
 

Stockholm

Stockholm húsz szigeten és félszigeten terül el, a Mälaren tó Balti-tengerre nyíló bejáratánál. A város neve először Birger Jarl királyi helytartónak a lübecki kereskedőknek adó- és vámmentességet ígérő okiratán szerepel. A helytartó 1250 táján építtette fel a Három Korona várat (Tre Kronor) azért, hogy ezzel elejét vegye a tengeren garázdálkodó kalózhajók támadásának. Stockholm első épülete a Mälaren és a Balti-tenger közti fogalmat szabályozta, s a hajóforgalom ellenőrzése céljából sorompóval nyitható cölöpsáncot vertek a szigetet körülvevő víz medrébe. Innen eredhet a település neve is, ugyanis a stock cölöpöt, a holm pedig szigetet jelent. A város magjának három fő szigete Stadsholmen, Helgeandsholmen és Riddarholmen. Az Alfred Nobel (1833-96) által alapított Nobel-díjakat minden év december 10-én (halálának évfordulóján) itt adják át, kivéve a békedíjat, amelyet Oslóban nyújtanak át.
Stockholmnak a közeli szigetekkel összekötött történelmi központját 1980 óta Óvárosnak (Gamla Stan) hívják. Előtte csak Városnak, vagy Hidak közötti Városnak nevezték. Itt található a parlament két háza, a Királyi Palota, és a Riddarholms-templom, amely a svéd királyok temetkezési helye. A stockholmi Királyi Palota a világ legnagyobb olyan palotája, amelyet államfő használ. Az épületet a 13. századi Tre Kronor alapjaira emelték 1697-1754 között, miután tűzvész pusztított a városban. A több mint 600 szobás palota manapság múzeum. Megtekinthetők a királyi lakosztályok, az állami csarnok, a lovasság lakosztályai, a kincstár, a Tre Kronor Palota Múzeum, a III. Gusztáv kori régiségek múzeuma és az őrségváltás, amely különleges élményt nyújt. XVI. Károly Gusztáv gyermekei születése után kiköltözött a Mälar-tó partján épült festői szépségű Drottningholm palotába, amelynek egyik épülete az eredeti formájában ma is működő, barokk színház. Az Óváros középkori utcái közül több ma régiségkereskedésekkel teli sétálóutca. A 17. századi polgárházakat irodákká és magánlakásokká alakították át.
Az Óvárostól keletre található egy szigetcsoport, ahol a parti házsorok előtt motorcsónakok, jachtok és vitorlások sorakoznak. Djurgarden szigetén látható a híres 60 m hosszú Wasa nevű hadihajó, amely 1628 augusztusában az első útján süllyedt el a városi kikötőben. Stockholm északi részének felét a Högtorget-negyed foglalja el. Ez a városrész a 19. században épült ki, főleg bevásárló- és lakóövezet. A kertvárosokat és az újonnan emelt kerületeket földalatti vasút köti össze a centrummal. Svédország a skanzen típusú múzeumok úttörője volt, található itt egy szabadtéri néprajzi múzeum, amelyben a svéd falu múltja elevenedik meg.
A '70-es években évente 100 ezer lakás épült, de sokhelyütt a régi városközpontok lebontása árán. Szerencsére Stockholm óvárosához nem nyúltak, kialakították viszont az alvóvárosok rendszerét. A belvárostól sugarasan kifelé haladva hatalmas lakótelepek épültek, amelyeket a T-bana, azaz a metró és autósztrádák, hidak és alagutak rendszere köt össze a központtal. Szerencsére a svédek természetszeretete az építészetben, illetve a városrendezésben is tükröződött: Stockholmban rengetek a fa. Nemcsak a városrészek között hagytak kisebb-nagyobb erdőket, de a lakótelepeket is úgy tervezték, hogy a lehető legkevesebb fát kelljen kivágni. Nagyvárosi jellege ellenére a tavak, szigetek, gránitsziklák és fák miatt mindenütt érezhetően jelen van a természet.
Stockholm, amely egy lüktető nagyváros - a környező településekkel együtt Svédország lakóinak egynegyede él itt - a látogató számára rengeteg élményt tartogat. Mindenki megtalálhatja a kedvére való elfoglaltságot. Hetven múzeum várja a látogatókat, tárlataik az őskori leletektől az üveg történetéig a svéd és nemzetközi festészet nagyjaiig mindent felölel.
néhány múzeum: Drottningholm Kastély (a király nyári rezidenciája), a Drottningholm Udvari Színház és Kínai Pavilon, az Aquaria Vizi Múzeum, a Bergius Botanikus Kert, a Gripsholm Kastély, a Rosendal Kastély, a Skokloster Kastély, Storkyrkan (a stockholmi katedrális), Gustavsberg Porcelán Múzeum, Zsidó Múzeum, Játék Múzeum, Villamos Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Nobel Múzeum
szórakozási lehetőségek: a Casino Cosmopol, a Gröna Lund Vidámpark és a Millesgarden Látvány Park
A természet és a sportok kedvelőinek nyáron hajókirándulás a szigetvilágba, télen pedig a város közeli, összesen 500 km. hosszúságú sípályák adnak felejthetetlen élményt, utóbbiak közül több helyütt bérelni lehet a felszerelést. Aki testben-lélekben el akarja kényeztetni magát, annak ajánlom, hogy válogasson a Stockholm közeli kastélyok közül, több helyütt 2-3 napos programok tornával, gyógyfürdőkkel, masszázzsal és nem utolsósorban a méltán világhírű svédasztal fogásaival.
Apropó svédasztal. Ennek lényege, hogy egyszerre terítenek fel minden ételt egy hatalmas asztalra, a vendég pedig maga válogat az ínyencségekből kedve és gyomra mérete szerint. A svédasztalon más és más fogások szerepelnek az évszaktól függően, de minden alkalommal elmaradhatatlanok a különféle pácolt heringek és lazacok, a hercegkolbásznak nevezett apró virslik, a fasírtszerű, apró húsgombóckák. A svédek nagyon édesszájúak, ezért ne lepődjünk meg, ha nemcsak a csodálatos kalácsok és sütemények, de bizony a pácolt hering, sőt a kenyér is édesebb a magyar ízlésnél.

Egy régi iskolai tankönyv szerint Stockholm észak Velencéje. Semmi sem lehet hamisabb ennél - állapíthatja meg a turista csalódva, miután ebben a gyönyörű városban van ugyan víz, tavak és tenger, sőt szigetek, de a város hangulata, a klíma, a növényzet, és nem utolsósorban az emberek - minden más.

 
 
 Iroda: 1012-Budapest, Lovas út 19. (térkép)   -  Email: info@windguru.hu  -  Tel: +36/1/450-0072  -  Fax: +36/1/450-0075  -  WebDesign by ESS