Csehország    
Stredocesky kraj (kerület)  
Horvátország  
Szlovénia  
Főoldal
Hírek-Akciók 
Hajóbérlés
Élményhajózás
Egyedi ajánlatkérés
Online szállásfoglalás
Online utasbiztosítás
Utazási feltételek
 
Csehország hivatalos nevén a Cseh Köztársaság (csehül Ceská republika vagy röviden Cesko) Közép-Európa állama. Kelet felől Szlovákiával, északról Lengyelországgal, nyugatról Németországgal és délről Ausztriával határos. A Cseh Köztársaság alapvetően három történelmi régióra osztható: a történelmi Csehországra (Cechy, latinul Bohemia), Morvaországra (Morava) és Cseh-Sziléziára (Ceské Slezsko), amelyek azonban már nagyon régóta együtt fejlődtek. Csehország tehát eredetileg csak az ország egyik tartománya volt, a történelem folyamán azonban később már az egész országot így nevezték, és az egyszerűség kedvéért ma is gyakran ezzel a rövidebb névvel jelölik.
A cseh táj nagyon változatos. Peremhegységek (pl.: Sumava, Érchegység, Szudéták), dombságok (pl.: Cseh-Morva-dombvidék) és medence (Cseh-medence) tagolják. Fő folyói az Elba és a Moldva (csehül Vltava).
Csehország szárazföldi ország, folyói három különböző tengerbe ömlenek:
-a Balti-tengerbe az Odera mellékfolyói
-az Északi-tengerbe az Elba, a Moldva és mellékfolyóik
-a Fekete-tengerbe a Morva és mellékfolyói

Csehország éghajlata kontinentális. Az évi középhőmérséklet 8 C fok. Februári középhőmérséklet 0,5 C fok, a júniusi 18,6 C fok, míg a júliusi 20 C fok.
Prágában az évi csapadékmennyiség 508 mm.

A mai Csehország területén, már az őskorban is éltek - bár jóval kevesebben, mint a délebbi melegebb vidékeken - ám szép számú lelet került elő, főleg Morvaország területéről. A Római Birodalom határa a Dunánál volt, így különösebb hatása nem volt a területre. Az 5. századtól kezdve jelentek meg Csehország területén a szláv törzsek. A 8. század végére alakult ki egy újabb hatalom a térségben, a Morva Fejedelemség (Nagymorva Birodalom), amely a mai Morvaország területén helyezkedett el. Ekkor kezdődött meg a kereszténység terjedése Morvaországban, amelyben nagy szerepe volt a keletről érkező, szláv nyelveket is beszélő Cirillnek és Metódnak. Ezzel párhuzamosan, 880 körül kezdett kialakulni a Cseh Fejedelemség. A csehek legjelentősebb uralkodójuknak I. Károlyt (1347-1378, (IV. Károly német-római császárt) tartják, aki óriási fellendülést hozott az ország életébe. Új közigazgatást szervezett, prágai érsekséget hozott létre és megalapította a prágai Károly Egyetemet, Közép-Európa első egyetemét. Prága hamar Európa egyik kulturális központjává vált. Csehország a 15. századtól kezdve a Habsburg birodalom része lett. A harmincéves háború és a napóleoni háborúk fontos csatáit vívták területén. A 19. században a cseh nemzeti mozgalom megerősödött, de ugyanakkor Prága a német kultúra igen jelentős központja volt.
A független Csehszlovák Köztársaságot 1918-ban alapították, miután az első világháborúban összeomlott az Osztrák-Magyar Monarchia. Az új állam részei Csehország, Morvaország, Szilézia, Szlovákia és Kárpátalja voltak. Mivel nem biztosítottak semmiféle területi politikai autonómiát a kisebbségeknek, erőteljes támogatói lettek minden törekvésnek, amelynek Csehszlovákia felbomlasztása volt a célja. Az államot átnevezték "Cseh-Szlovákiára".
1938 októberében a náci csapatok elfoglalták Sudetenlandot, Nagy-Britannia és Franciaország jóváhagyásával, a hírhedt Müncheni Egyezmény keretein belül. 1939 márciusában Németország elfoglalta Bohémiát és Moráviát, és létrehozta ott az úgynevezett Cseh-Morva Protektorátust. Szlovákia különvált, Kárpátalja Kárpátukrán Köztársaság néven 1939. március 15-én kikiáltotta függetlenségét és saját jogán csatlakozott a hitleri koalícióhoz. A megszállás 1945. május 9-én ért véget a szovjet és amerikai csapatok érkeztével és a prágai felkeléssel. A II. Világháború után, 1945-ben Csehszlovákiát ismét létrehozták. 1945-46-ban csaknem az egész csehszlovákiai német kisebbséget, kb. 2,7 millió embert, kitelepítettek Németországba és Ausztriába. A magyarokkal szemben teljesen hasonló bánásmód érvényesült. Az intézkedések jogi alapja az úgynevezett Benes-dekrétumok volt, amelyek máig érvényesek, és terhelik egyfelől Csehország és Németország, másfelől Szlovákia és Magyarország viszonyát. Kárpátalja nem tért vissza csehszlovák uralom alá, hanem az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság része lett 1946-ban, mint annak Kárpátontúli Területe. Csehszlovákia nehéz körülmények között próbálta eljátszani a kelet és nyugat közötti híd szerepét. Gyorsan nőtt a Csehszlovák Kommunista Párt népszerűsége, 1946-os választásokon a szavazatok 38%-ával a kommunistáké lett a legnagyobb párt a csehszlovák parlamentben. 1948 februárjában - amit a kommunisták forradalomnak, az antikommunisták hatalomátvételnek neveznek - a kommunista Népi Milícia átvette az ellenőrzést és új, tisztán kommunistákból álló kormány alakult. A következő negyvenegy évben Csehszlovákia kommunista ország volt, bevezették a tervgazdaságot. A '60-as években Csehszlovákia a mérsékelt liberalizmust élvezte a reformista főtitkár, Alexander Dubcek irányítása alatt. De ez a rövid periódust megállította az 1968-as Varsói Szerződés, amit Románia kivételével minden kommunista országnak alá kellett írnia. Dubceket az ortodox Gustav Husak váltotta fel 1969-ben és az ország teljesen a Szovjetunió befolyása alá került. Az 1950-70-es években a gazdaság nőtt, de már problémákba ütközött az 1980-as években. 1989-ig a politikai vezető réteg visszatért az elnyomás politikájához, minden rendelkezésére álló eszközzel kényszerítette ki a lakosság passzivitását.
1989 novemberében a békés bársonyos forradalomban Csehszlovákia visszatért a demokráciához, a népszerű Vaclav Havel lett az ország miniszterelnöke. A szlovák nemzeti törekvések egyre erősödtek 1993. január 1-jéig, amikor békésen különvált Csehország és Szlovákia. Csehország nagy gazdasági fejlődésnek indult és napjainkra elérték azt, hogy a cseh főváros, Prága legyen Közép-Európa egyik legnagyobb pénzügyi központja, valamint leglátogatottabb városa. A Cseh Köztársaság a NATO-hoz 1999. március 12-én, az Európai Unióhoz 2004. május 1-jén csatlakozott.
Csehország államformája parlamentáris köztársaság, államfőjét a parlament - két Házból áll - választja meg, hivatali ideje 5 év.
Lakossága 10 474 607 (2009), megoszlása: 75% városi és 25% vidéki népesség. Hivatalos nyelve a cseh, de Dél-Csehországban beszélik a szlovák nyelvet is. Etnikai összetétele: csehek 94%; szlovákok 2%; lengyel, német, morva, magyar, roma és más nemzet összesen 4%.
Vallási megoszlás: római katolikus 39%, protestáns 3%, ortodox 3%, huszita 3%, felekezeten kívüli: 40%, egyéb 10%. Az országban 7000 buddhista és 3700 muzulmán él. Európa legateistább országai közé sorolják.
Egyik legfontosabb vallási nap a július 5., Szent Cirill és Metód napja.

Az ország 14 kerületre (kraj) van osztva, a főváros (Prága) egy önálló kerületet képvisel a 14-ből.
Közlekedési hálózata meglehetősen fejlett, a 127 000 km hosszú közúthálózatból az autópályák hossza meghaladja az 1000 km-t. Az autópályákon és gyorsforgalmi utakon a személygépjárműveknek (éves, havi vagy heti) úthasználati díjat kell fizetni.
4 repülőtér (Prága, Brno, Ostrava és Karlovy Vary) található az országban, belföldi járatok is üzemelnek. A vasúthálózat rendkívül kiterjedt (állami tulajdonban van), még a legtöbb kistelepülés is elérhető vonattal. A cseh állami vasúttársaság egyúttal az ország legnagyobb munkáltatója.
A kontinentális éghajlata kedvez a búza, kukorica, cukorrépa, sörárpa, burgonya, komló termesztésére. Tenyésztett állatok a juh és a szarvasmarha.
Ipara kapcsolódik bányászati termékei (feketekőszén, barnakőszén, kőolaj, földgáz, grafit, magnezit, kaolin, vas, réz és urán) feldolgozásához. Vaskohászat, gépgyártás, textilipar, bőripar, fa,- és papíripar, porcelán, - üveg,- és kerámiaipar a jelentősebb iparágak.

A tipikus cseh étel a knédli sült hússal és savanyú káposztával. Az almás rétes közkedvelt. Legkedveltebb húsok: a sertéshús (vepr), a marhahús (hovezí maso), a borjú (telecí maso), a csirke (kure), a liba (hus) és a kacsa (kachna). A halételek jobbára a pisztráng (pstruh) és a ponty (kapr).
A másik nemzeti jellegzetesség a sör. Csehországban az egy főre eső évi sörfogyasztás eléri a 157 litert, és ebben a csehek világelsők.
Művészeti ágak közül az irodalom (Husz János, Comenius, Jaroslav Hasek, Bohumil Hrabal, Vaclav Havel) a zene- (Bedrich Smetana, Antonin Dvorák, Gustav Mahler) és a filmművészet (Milos Forman, Jiri Menzel) terén alkottak maradandót Csehország szülöttei.
A sportban kimagasló a jégkorong és a labdarúgás, nemzeti és nemzetközi szinten is. Világhírű jégkorong játékosok játszanak az NHL-ben és cseh futballjátékosok rúgják vagy kapják el a "bőrt" a világ elismert focicsapataiban.

"...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű..."
Bohumil Hrabal: Őfelsége pincére voltam

   
 
   
 
 Iroda: 1012-Budapest, Lovas út 19. (térkép)   -  Email: info@windguru.hu  -  Tel: +36/1/450-0072  -  Fax: +36/1/450-0075  -  WebDesign by ESS