Csehország  
Horvátország  
Dalmácia-dél  
Dalmácia-észak  
Dalmácia-közép  
Isztria    
 Rovinj  
 Pula  
Kvarner  
Szlovénia  
Főoldal
Hírek-Akciók 
Hajóbérlés
Élményhajózás
Egyedi ajánlatkérés
Online szállásfoglalás
Online utasbiztosítás
Utazási feltételek
 

Isztria

Védett magaslatokon köralakú építmények találhatók, melyeket az a Histri nevű illír törzs emelt, melynek neve ezer évvel később is tovább él a félsziget nevében, és amelyet még a római hódítók sem változtattak meg. De miért is tették volna? Inkább vidéki villáikban pihentek, ahol scampi és jófajta isztriai borok mellett múlatták az időt, avagy a pulai amfiteátrumban, ahol a harcedzett centuriók lelhették örömüket, a gladiátorküzdelmeket nézve. Mit tehettek ez ellen a kora keresztény poreci Eufrazius-bazilika püspökei? Semmit. Csak úgy, mint azok a haditengerészek, akik jóval később Pulából, a Monarchia fő hadikikötőjéből hajóztak ki az újabb tengeri ütközetekre.
A partmenti mediterrán strandok és a félsziget felett megasodó Ucka-hegy közötti terület az ún. Belső-Isztria, melynek dimbes-dombos tájain középkori kisvárosok bújnak meg, egy újabb varázslat az isztriai tündérmesében.
Hum a világ legkisebb városa, Groznjan művésztanyaként híresült el, míg Pazin-ban, a kastély alatt meghúzódó hatalmas barlangból állítólag egy rejtélyes hang csábította Verne Gyulát utazásra a Föld középpontjába. De ha már itt járunk, említsük meg, hogy 2000-ben Livade település közelében találták meg a világ legnagyobb szarvasgombáját, súlya 1,3 kg volt.
A félsziget legelőin a jellegzetes isztriai ökörfajta, a boskarin legel. A népzenét az isztriai skála hangjai teszik különlegessé. A középkori kistemplomok továbbra is őrzik az óhorvát írás, a glagoljica titkait. Barban-ban a vitézi játékokon lovasok kopjával céloznak egy apró gyűrűre (trka na prstenac), majd isztriai prosuttóval és malváziával erősítik a harci szellemet. Aki esetleg valami másra vágyik, kóstolja meg a Limski Fjordban tenyésztett osztrigát, a vörösbor, olívaolaj, bors, cukor és pirított kenyérből készülő isztriai szupát a fuzi sa zgvacetom-t (házi készítésű tészta pikáns szósszal) a helyi ostarijában (vendéglőben), a teran és prosek borokat a borpincékben. És mind ezt lehetőleg az isztriai vidéken tett biciklitúrát, vagy a Brijuni Nemzeti Parkba tett látogatást követően.

   
 
   
 
 Iroda: 1012-Budapest, Lovas út 19. (térkép)   -  Email: info@windguru.hu  -  Tel: +36/1/450-0072  -  Fax: +36/1/450-0075  -  WebDesign by ESS