Csehország  
Horvátország  
Szlovénia  
Szlovén tengerpart  
 Piran  
 Portoroz  
 Strunjan    
Főoldal
Hírek-Akciók 
Hajóbérlés
Élményhajózás
Egyedi ajánlatkérés
Online szállásfoglalás
Online utasbiztosítás
Utazási feltételek
 

Strunjan

Település a szlovén tengerparton Izola és Piran között. Nevezik még a "zöld öbölnek" is. Ezt a 160 ha területet és a hozzá tartozó 4 km-nyi partszakaszt 1990-ben természetvédelmi területté nyilvánították. Geológiai és geomorfológiai tulajdonságai, biotikus sokfélesége, jellegzetes növény- és állatvilága miatt érdemelte ki a védettséget. A leghosszabb természetesen maradt partja az egész Trieszti-öbölnek. A leginkább figyelemre méltó része a 80 m-es kiugró sziklafal - puha üledékes kőzetből úgynevezett flysch rétegekből áll - melyet a tenger, a szél és az eső folyamatos viszontagságai formálnak és változtatnak.
A hegyekből érkező Roja folyó és torkolatának köszönhetően só lepárlókat alakítottak itt ki már a középkorban. Ma sajnos, csak apró töredéke aktív ezeknek.
Strunjan büszkélkedik még az Isztria legjelentősebb zarándokhelyével is. Az északi meredek, macskaköves gránit úton, felfelé haladva a Mária mennybemenetele templomhoz juthat. A legenda szerint 1512. augusztus 14-15. közötti éjszaka, Szűz Mária megjelent két szőlőcsősznek és arra kérte őket, újítsa fel a közösség a nagyon rossz állapotban lévő templomot. A következő években a felújítási és kibővítési munkálatok után, 1520-ra "Szűz Mária jelenése" Francesco Valerio festménye is elkészült.
A tengerparton, Piran felé, a híres hegedűművész Giuseppe Tartini (1692-1770) villája található - sajnos nem az eredeti állapotában - egy igazi mediterrán növényzetű park közepén.
Kellemes sétával a tengerparton elérhető Piran, ellenkező irányban Izola, és a keskeny nyomtávú vasúttal akár Trieszt is.
Mindezek mellett Strunjanban szállodák - szabadtéri medencével -, éttermek, vendéglők, tenisz- és mini golfpálya és "kék zászlós" tengerpart várja az ide látogatót.

   
 
   
 
 Iroda: 1012-Budapest, Lovas út 19. (térkép)   -  Email: info@windguru.hu  -  Tel: +36/1/450-0072  -  Fax: +36/1/450-0075  -  WebDesign by ESS