Martinique (Madinina)
A Kis-Antillák ívének része, vulkanikus láncolat a Karib-tenger és az Atlanti-óceán között, területe 1080 km2,
lakosainak száma 335000 fő. Legmagasabb pontja az 1397 m magas Mont Pelee. Keleten az Atlanti-óceán, nyugaton a
Karib-tenger mossa a sziget partjait.
Amikor Kolumbusz 1493-ban felfedezte, karib indiánokat talált itt, akik kiirtották az őslakos arauak indiánokat.
A 17. sz-ban jöttek ide az első francia telepesek, akik sok afrikai rabszolgát hoztak magukkal az ültetvények megművelésére.
A rabszolgákat csak 1848-ban szabadították fel.
A lakosság a kreol nyelvjárást beszéli, ez az afrikai és európai kevert eredetre utal. Martinique a II. világháború
után Franciaország tengerentúli megyéje lett. A társadalmi juttatások rendszere a franciaországival azonos. A festői
sziget az USA-ból és Franciaországból rengeteg turistát vonz, Párizsból naponta közlekednek az Air France járatai.
Az év minden szakaszában csábító úti cél, változatos és kontrasztos vidékével. Élvezhetjük a sziget hihetetlenül
gazdag virág- és növényvilágát, melyet a forró párás klíma és a termékeny vulkanikus talaj buja vegetációvá érlelt.
Északon trópusi erdő és gazdag növényvilág, a levegőben bougainvillier, porcelánrózsa, alamandas és egyéb más trópusi
virágok illata árad. Délen pedig tökéletes fehér homokos partok, pálmafák és a kellemesen meleg vizű tenger. A képeslapra
illő környezet garantált! Területének 2/3-át egy regionális természetvédelmi park borítja. Természeti kincseit a vízi
extrém sportok kedvelői a búvárkodás, jet-ski, kite-szörf vagy a vadízi evezés révén ismerhetik meg. Az ideális
hőmérséklet és az uralkodó keleti passzátszél decembertől májusig tartó rendszeres fuvallata igen kedvező a vízi
sportok (szörf), de legfőképp a vitorlázás hódolói számára. Két évtizede az ősi vitorlás hajó jellemzői szerint
kialakított yole ronde is egyre népszerűbb. Augusztus első hetében rendezik meg a népszerű Tour de la
Martinique yole ronde versenyt.
Martinique kulturális téren és műemlékekben is gazdag sziget. Igen változatos a kézműves művészete. A sziget
egzotikus és szenvedélyes lakosainak köszönhetően élvezni fogja a karibi tűz és a francia életművészet különös
kombinációját egy olyan helyen, ahol egész évben ünnepek, és fesztiválok sora várja a vendégeket! Esténként pedig a helyi
hangszerek (bigin vagy zuk) ritmusára táncolva feltétlenül meg kell kóstolni az öreg rumot és a kreol konyha
legízletesebb specialitását, a colombo de cabrit-ot (chilis kecske, de készítik csirke-, vagy sertéshúsból is).
A cukornádból készített rum hozzátartozik az antill kultúrához. A cukornád 1635-ben jelent meg először
Mardinica-n a virágok szigetén, mely Martinique korábbi neve volt. Alapvetően cukor készítésére használják és hamar elterjedt
az egész Antillákon. Három századdal később már annyi féle rum létezik, ahány szeszgyár.
Engedjen az illatok csábításának (fahéj, vanília, szegfűszeg, szerecsendió) és a rum hatására a zene elragadó ritmusának...
|