Adriai-tenger
Franciaország
Görögország
Horvátország
Karib-térség
Martinique
Guadeloupe
 Bas du Fort 
Kuba
Olaszország
Spanyolország
Svédország
Szlovénia
Törökország
Tanfolyamtúrák
Oktatás
Holdnaptár
Főoldal
Hírek-Akciók 
Üdülés
Élményhajózás
Egyedi ajánlatkérés
Online szállásfoglalás
Online utasbiztosítás
     
 
Karib-térség
Guadeloupe
Hajóbérlés  

Bas du Fort

     
 

Guadeloupe Franciaország tengerentúli megyéje a Karib-térségben. A Kis-Antillákhoz, azon belül a Szélcsendes-szigetek csoportjába tartozik.
Fővárosa: Basse-Terre.
Északon Montserrat, délen a Dominikai Közösség (Dominika sziget) fekszik hozzá legközelebb. Keletről az Atlanti-óceán, nyugatról a Karib-tenger övezi.
A szigetcsoport öt főbb szigetből áll:
Basse-Terre
Grande-Terre
Marie-Galante
La Désirade
Les Saintes és a hozzá kapcsolódó szigetcsoport (Terre de Haut és Terre de Bas)

A két legnagyobb sziget - mely egy pillangót formál - Basse-Terre és Grande-Terre között csak egy szűk csatorna húzódik. Együttes területük 1509 km2, lakosságuk kb. 390 000 fő.
Guadeloupe-hoz tartoznak még az Îles de la Petite Terre apró szigetei.

Guadeloupe-ot Kolumbusz fedezte fel, nevét a Nuestra Senora de Guadalupe zarándokhelyről nevezte el. Az első francia telepesek érkezése után nem sokkal Franciaország gyarmata, Afrikából idehurcolt rabszolgákkal cukornádat termesztettek. Utána Nagy-Britannia tulajdona, majd a francia forradalmárok irányították a szigetet, ezután Napóleon lett a sziget uralkodója.
1946-tól Franciaország tengerentúli megyéje.
Napjainkban lakosságának nagy részét (75%) a feketék (az afrikai rabszolgák leszármazottai) és a mulattok (fekete-fehér keverékek) teszik ki. A fennmaradó részt ázsiai bevándorlók (indiai, arab, kínai) és a francia származású fehérek alkotják. A lakosságának 95%-a római katolikus, 4%-a hindu, 1%-a protestáns.
A szigeten a turizmus és kapcsolt szolgáltatásai jelentik a legnagyobb bevételt a lakosság számára. Ettől függetlenül erősen függ Franciaország támogatásától is. Jelentős a munkanélküliség. A helyi földművesek nagy része banán és cukornádtermesztésből él. A cukornád az alapanyaga a világon is közkedvelt ital, a rum valamint a barna cukor elkészítéséhez is. Időnként hurrikánok súlyos károkat okoznak.

A Gaudeloupe-szigetek szépsége a háborítatlan természetben rejlik, védett terület, a természetvédelem tökéletes példája. A szigeteken működik a szárazföldi és tengeri területek jelentős részét magában foglaló Guadeloupe Nemzeti Park. A nemzeti park trópusi erdejében barangolva (70 különböző óriás páfrány- és fafajta, erdők és banánültetvények) különböző ekoturisztikai látnivalókkal találkozik a kiránduló. Vulkanikus sziklák uralják a sziget déli részének, az ún. Basse-Terre-nek a felét. Itt található az egyik legkedveltebb turisztikai célpont, a ma is működő Soufriére vulkán (1484 m). A vulkán területén 260 km jelzett túraösvény vezet végig, ahonnan különböző vízeséseket és hegycsúcsokat csodálhatnak meg a kirándulók.
A Marie-Galante kis szigetei gasztronómiai szempontból érdekesek, míg a les Saintes csodálatos, tiszta vízű öblével, a la Désirade óriási strandjaival és korallzátonyaival lepi meg...
A két nagy szigeten található városokban ezenkívül megtalálhatóak a hangulatos színekkel, illatokkal és ízekkel csalogató helyi kereskedőket foglalkoztató piacok is, melyek várostól függően hétvégén vagy a hétköznapokon várják friss portékájukkal a vásárolni kedvelőket.

Guadeloupe-n több repülőtér található (összesen 8). Nemzetközi járatok fogadására az Aeroport de Pointe-a-Pitre-le Raizet, kisgépek leszállására pedig a Saint-Francoisban található alkalmas. A szigetek közötti közlekedés legkedveltebb formája a menetrendszerinti hajójáratok (összesen 4 kikötő van), melyekkel Les Saintes, Marie Galante, Îles de la Petite Terre, valamint La Désirade szigetek is 40 perc-2 óra alatt elérhetőek. A két nagy szigeten buszok eléggé ritkán járnak, de erre nincs is szükség, mivel minden szigetlakóra jut egy autó, motor vagy kerékpár, amit előszeretettel használnak is. A közutak hossza 2560 km.

Decembertől májusig a feltételek ideálisak a klasszikus vízi sportok élvezetéhez: vizisí a Saint-François partszakasznál, tengeri kajakozás a mangrove mocsárerdők felfedezéséhez, búvárkodás a Cousteau Rezervátum területén, megfigyelő hajó segítségével csodálja meg a nagy ámbráscetek vonulását a Pointe Noire partszakaszánál, a szörf szerelmeseinek az Anse Bertrand (februárban és márciusban) vagy Sainte-Anne (áprilisban és májusban) a legideálisabb helyszín, a vadvízi evezés a Plaines és a Gallion folyó egyes szakaszain és a vitorlázók a Karib-tenger egész területét birtokba vehetik.

Sokszínű és változatos adottságai garantálják a felejthetetlen nyaralást! A tenger türkizkék színe, a part fehér homokja számos vizi kalandot kínál, míg a trópusi erdők zöldje barangolásra csábít. Megismerheti a sziget kreol kultúráját és tradícióit, illetve a francia Karib-szigetek ínycsiklandóan fűszeres konyháját a helyi specialitásoknak köszönhetően.

Hasznos információk
Főváros: Basse-Terre
Belépés: nem szükséges vízum csak útlevél
Hivatalos nyelv: francia
Időeltolódás: -5 óra télen, -6 óra nyáron
Pénz: euro
Más elfogadott pénznem: dollár
Elfogadott hitelkártyák: American Express, Visa
Klíma: trópusi
Átlaghőmérséklet: 27 C júliusban, 24 C januárban
Megközelíthetőség: a Pointe-á-Pitre reptéren keresztül, Párizsból 8 óra repülőúttal
Víz minősége, ihatósága: Mindenképpen csak palackozott vizet fogyasszunk! Csapvíz nem iható!
Telefonos hívószám: 590
Kommunikáció jellemzői: Fővárosban telefonos elérhetőség, illetve internet kapcsolat
Általános nyitvatartási idő: 10:00-19:00
Ünnepnapok: Július 14. Bastille lerombolásának napja

 
 
 Iroda: 1012-Budapest, Lovas út 19. (térkép)   -  Email: info@windguru.hu  -  Tel: +36/1/450-0072  -  Fax: +36/1/450-0075  -  WebDesign by ESS