Adriai-tenger
Franciaország
Görögország
Horvátország
Isztria
Kvarner
Dalmácia-Dél
Dalmácia-Észak
 Sukosan 
 Sibenik 
 Murter 
 Biograd 
 Vodice 
Dalmácia-Közép
Karib-térség
Olaszország
Spanyolország
Svédország
Szlovénia
Törökország
Tanfolyamtúrák
Oktatás
Holdnaptár
Főoldal
Hírek-Akciók 
Üdülés
Élményhajózás
Egyedi ajánlatkérés
Online szállásfoglalás
Online utasbiztosítás
     
 
Horvátország
Dalmácia-Észak
Hajóbérlés  

Biograd

Murter

Sibenik

Sukosan

 

Vodice

     
 

Észak-Dalmácia

Az európai Földközi térség legsűrűbb szigetcsoportja, a 140 sziget elbűvölő labirintusa.
A szigetek nagyobb hányada, 110 sziget és az őket körülölelő tenger tartozik a nemzeti parkhoz, amely a zadari szárazföldhöz vezető tengeri előcsarnok. Zadart az ókorban alapították, a háromezer éves város így már magában is figyelemreméltó kulturális esemény. A római korból származó emlékekhez számos egyházi építmény társul, mint például a IX.sz-i Szent Donát-templom, a kora keresztény bazilika helyén emelt Szent-Anasztázia Katedrális, az Egyháztörténeti és Régészeti Múzeumnak otthont adó Szent Mária-templom, a Dalmácia legrégebbi gótikus épületeként is számon tartott Szent Ferenc-templom, a névadó szent maradványait őrző kevésbé értékes történelmi örökséggel büszkélkedhet a közeli Nin városka. Az ókorban Nin volt az illír Liburnia központja, majd a horvát királyság első püspöki városa lett. Ebből az időből származik a Szent Kereszt-templom, amelyen egy felirat erejéig Viseslav herceget is megemlítik. A zadari hátországban fekvő Knin szintén a horvát történelmi városok egyike, itt található Dalmácia legnagyobb erődje.
A történelmi helyszíneken felül a vidék lenyűgöző természeti csodákat is rejteget, mint például a Paklenica Nemzeti Park, a természetet kedvelő sportolók célpontja. Főként egyedülálló szorosai (Velia és Mala Paklenica) miatt különbözik a többi nemzeti parktól.A Paklenica igazi kihívást jelent a hegymászóknak, emellett a természet szerelmeseinek és kirándulók kedvelt úti célja. És miért is ne próbálnánk ki a raftingot, a kajak-kenuzást a Zrmanja- és a Krupa-folyók egyikén, vagy tennénk egy kirándulást a védett madárrezervátumként számon tartott Vrana-tóhoz?

Aki pedig a szárazföldről ismét a tenger és a zadari szigetvilág felé veszi az irányt, nem indul rossz irányba, hiszen eljuthat Pag szigetre, amely annyi mindenről híres: itt bányásszák a tengeri sót és itt verik a legendás pági csipkét. Az itt készített juhsajt és olívaolaj is messzeföldön híres. Továbbhaladva a következő, hamisítatlan mediterrán pihenést biztosító szigeteket érinthetjük: Ugljan, Pasman, Silba, Olib, Iz, Premuda, Molat, Dugi otok. Az utazókat elbűvölő tenger alatti világ, titkos öblök, olajfaligetek, konobák, halászünnepségek, szamarak, levendula, kerékpárutak, és megannyi érdekesség várja.

Hát a Kornati? A Mediterráneum legtagoltabb szigetcsoportja által alkotott nemzeti park a tenger és a kő elragadó összjátéka. Vajon a természet alkotóelemeinek játékosságában létezett-e valamiféle szabály? Ha volt is, a Teremtő bizonyára nem szándékozott felállítani semmilyen korlátokat. És megint csak igaza volt... Hogyan is állhatnánk ellen egy olyan vidék csábításának, melynek szívében megtalálható építészeti kincsről így nyilatkozott az UNESCO: Igen, ennek a kincsnek a Világörökség listáján a helye! Sőt mi több, elbűvölő természeti gazdagságát további két nemzeti park is tetézi.

Akik a Prukljanski-tavon, majd az azt követő mély tengeri szurdokon keresztül közelítik meg a szárazföldet, egy újabb nagy kaland részesei lehetnek, melyet úgy hívnak, hogy Krka Nemzeti Park. A Krka folyó Horvátország egyik legelbűvölőbb folyója. A kanyonon a folyó hét külön zuhatagban zúdul alá, melyek közül az utolsó a Skradinski buk. A folyó nagyobb része tavak sokaságát alkotja. Így például az a Skradinski buk és a Roski slap között elterülő 13 km hosszú tó, melynek közepén Visovac szigete található a ferences-rendi kolostorával. Végezetül pedig megkóstolhatnak valami peka alatt főtt finomságot...

A különböző stílusirányzatok Sibenik legfontosabb építményén - a XV.sz-ban épült, az UNESCO Világörökség listájára 2001-ben felkerült - Szent Jakab katedrálison is szembeötlők. Az építészeti remeket és a Krka folyó előtti tengerszakaszt a Szent Miklós erődből védelmezték.
Az elbűvölő városkák (Vodice, Pirovac, Tisno, Murter, Tribunj, Jezera) további partmenti és szigeti települések, valamint több mint 350 kisebb sziget és szirtfok igézi meg az utazót. Aprókavicsos partjaikkal, fenyveseikkel, szőlőültetvényeikkel, olajfaligeteikkel, a klapák nótázásával, halászünnepeikkel, szamárversenyeikkel, a babic borral, a krapanji szivacsokkal...

Hajóbérlés Észak-Dalmáciában

Irodánk Észak-Dalmácia régióban tud Önnek hajót biztosítani. Amennyiben kínálatunkban nem szerepel Önnek megfelelő charter hajó, egyedi ajánlatért kérjük hívja irodánkat, vagy honlapunk "Egyedi ajánlatkérés" menüpontja alatt is megadhatja igényeit.

Címszavak:

Észak-Dalmácia, Hajóbérlés Észak-Dalmácia, Vitorlás bérlés Észak-Dalmáciában, Motoros hajó bérlés Észak-Dalmáciában, Hajó, Vitorlás hajó, Motoros hajó, Kikötő, Marina, Mediterrán, Mediterrán-térség, Mediterráneum, Adria, Adriai-tenger, ACI, Marina Kornati, Biograd na Moru, Marina Hramina, Murter, Marina Mandalina, Sibenik, Marina Vodice, Vodice

 
 
 Iroda: 1012-Budapest, Lovas út 19. (térkép)   -  Email: info@windguru.hu  -  Tel: +36/1/450-0072  -  Fax: +36/1/450-0075  -  WebDesign by ESS