Adriai-tenger
Franciaország
Görögország
Horvátország
Isztria
Kvarner
Dalmácia-Dél
Dalmácia-Észak
Dalmácia-Közép
 Kastela 
 Primosten 
 Trogir 
 Split   
 Rogoznica 
 Krvavica(B.Voda) 
 Rogac 
Karib-térség
Olaszország
Spanyolország
Svédország
Szlovénia
Törökország
Tanfolyamtúrák
Oktatás
Holdnaptár
Főoldal
Hírek-Akciók 
Üdülés
Élményhajózás
Egyedi ajánlatkérés
Online szállásfoglalás
Online utasbiztosítás
     
 

Split

221.000 fős lakosságával Dalmácia fővárosa és Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Jadro és Zrnovica folyók torkolatánál fekszik, közlekedési csomópont és egyben e térség gazdasági, kereskedelmi és kulturális központja. A popzenei és nyári fesztiválok egymást érik, több opera előadásban gyönyörködhetünk. Split a különböző sportágak központja is. Futball, kosárlabda, úszás, vízi- és kézilabda, atlétika, mindegyik sportágban tudunk mondani spliti csapatot, vagy sportolót, amelyek szép eredményekkel büszkélkedhetnek. 2009-ben pedig a férfi kézilabda-világbajnokságnak házigazdája a város.
Bár Horvátország fővárosa Zágráb, Split is komoly szerephez jut, mint az ország második legnépesebb városa, ráadásul kedvező, tengerparti fekvése miatt kedveltebb turisztikai célpont, mint a főváros.
Eredetileg illíérek életek ezen a területen, később a görögök földje lett, s őket követték a rómaiak. Diocletianus, aki a szomszédos Solin (mai neve: Salona) városában született, alapította meg a várost, azzal hogy ide építtetett palotát a 3. század végén, ami Diocletianus palota néven ismert manapság. A római uralmat horvát, majd magyar fennhatóság követte, mikor I. Kálmán elfoglalta a várost. Az ezt követő időszakra jellemző volt, hogy Velence és a magyarok viaskodtak ezért a térségért. 1240-ben IV. Béla a tatárok elől itt, és Trogir várában bujdosott, ami igen népszerűtlenné tette az itteni lakosok körében, hiszen a tatár seregek idáig követték.
A 14. századtól napjainkig megint egymást követték az uralkodók. Velence, magyar uralom, Osztrák Monarchia, ezután a francia területekhez, aztán a független Szerb- Horvát- Szlovén Királyság városa, később Jugoszlávia része lett. Olaszország 1943-as kapitulációjával megszűnt az olasz uralom a város fölött.
Split következő meghatározó építménye a Sveti Duje székesegyház, ami eredetileg Diokletianus császár mauzóleumának lett építve, de ide van eltemetve IV. Béla három lánya: Katalin, I. Margit és II. Margit, akit minden magyar jól ismer, hiszen őt küldte IV. Béla apácának a budapesti nyulak-szigetére, ami II. Margit után lett Margit-sziget. A Jupiter templom napjainkban a Szent Dujmo templom keresztelőkápolnájaként működik. Nini Gergely püspök szobra, Split egyik leghíresebb nevezetessége. A babona szerint a szobor lábujjának megérintése szerencsét hoz. Papalić palota, gótikus stílusban épült műemléke, amely ma a Városi Múzeumnak ad otthont. Tengerészeti Múzeum, ami egy 17. századi erődben kapott helyet. Színes gyűjteményekből álló kiállításokat tekinthetünk meg itt térképekből, modellekből, fotókból és műemlékekből. És végül említsük meg Split főterét (Narodni Trg., Pjaca), ahol állva szinte Velencében érezhetjük magunkat, nem csak a velencei paloták miatt. A városközpontban álló, tér mentén számos figyelemreméltó épületet csodálhatunk meg.
1979-ben Split belvárosát az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.

ACI Marina Split a városi kikötő délnyugati részén, a Sustipan-félszigettől északra helyezkedik el. A hosszú kikötővédő gát jól védi a déli szelektől. 330 kikötőhely és 40 százazhely várja a marinába érkezőt. Minden horgonyzóhelyhez víz- és áramvételi lehetőség.

Ellátás és szolgáltatások:

 • recepció
 • pénzváltás
 • internet - WLAN
 • éttermek és pizzéria
 • kávézó
 • vizesblokk (WC, zuhanyzó)
 • élelmiszerbolt
 • hajós felszerelések boltja
 • szervizműhely
 • daru (35 t és 10 t)
 • töltőállomás (Mirjan szálloda előtt 100m)
 • parkoló


 • Nyitvatartás: egész évben
  Vámhivatal a városi kikötőben egész évben.

  43 30,1N 16 26'E
  VHF CSATORNA (KANAL) 17

     
   
   
   
   
     
  Horvátország > Dalmácia-Közép > Split

  Az árlista feltöltés alatt!
   
   
   Iroda: 1012-Budapest, Lovas út 19. (térkép)   -  Email: info@windguru.hu  -  Tel: +36/1/450-0072  -  Fax: +36/1/450-0075  -  WebDesign by ESS